Dureri abdominale - colecist

Durerile abdominale pot aparea din cauza unor probleme ale organelor interne, cum sunt splina, ficatul, colecistul, pancreasul, stomacul, intestinele, apendicele.  Daca aceste suferinte se situeaza in partea inferioara a abdomenului, pot fi semnul unor cistite sau anexite si necesita consult ginecologic.
Atunci cand sunt localizate in partea de sus a abdomenului, impun un examen la medicul internist.

Colecistita

Problemele de colecist (vezica biliara) apar chiar sub ficat, in partea dreapta, se pot extinde pana in zona lombara a spatelui (regiunea salelor) si pot fi insotite de greata si varsaturi. Apar dupa excese alimentare si de alcool, dar pot fi si consecinta prezentei unor calculi urinari (pietre la colecist). In formele usoare, acestea trec cu medicamente antispastice si antialgice.

Colecistita se caracterizeaza prin inflamarea veziculei biliare.

Colecistita poate aparea ca o complicatie la bolnavii care sufera de constipatie. De asemenea, o apendicita neoperata la timp poate imbolnavi vezicula biliara. In producerea colecistitelor acute principalul rol revine microbilor din intestin.

Colecistita poate apare ca urmare a consumului sistematic de mincaruri preparate cu rintas sau prajeala in grasime. Reflexele nervoase pornite de la nivelul stomacului iritat vor impiedica golirea veziculei, asemanator reflexelor pornite de la apendicele inflamat. Asa se produce colecistita intr-un mare numar de cazuri.

Colecistita este una din bolile cele mai raispindite, mai ales la femeile intre 20-35 de ani.

Durerea este provocata de contractia prea brusca sau prelungita a veziculei inflamate. Semne care insotesc colecistita sunt balonarile abdominale dupa masa, constipatia, greturile, varsaturi.

Colecistitele pot fi: colecistite cronice (legate de coexistenta pietrelor ficat, se mai numesc si colecistite litiazice), colecistite infectioase (determinate de microbi), colecistite toxice, colecistite alergice (fara piatra), colecistite gravidice (realizate in timpul sarcinii si nasterii).

Daca o colecistita nu se trateaza, se pot forma pietre in vezica biliara. Colesterolul este eliminat prin ficat, in bila. Cind bila este infectata, ca in colecistite, favorizeaza formarea pietrelor.

Pancreasul

Sunt unele dintre cele mai severe dureri abdominale. Apar sub stern (capul pieptului), dupa excese alimentare si de alcool, pot dura ore sau chiar zile si trec cu medicamente antispastice, antiinflamatoare, antialgice si antisecretoare, administrate de specialist. Principala complicatie a acestor suferinte este pancreatita - inflamatie a pancreasului care are drept cauza principala alcoolismul si care impune, uneori, interventii chirurgicale.

Splina

Mai mult de jumatate dintre bolnavii cu afectiuni hepatice sau hematologice (de tipul leucemiei) au probleme la nivelul splinei, au observat medicii. Sunt, in general, surde, dar se pot agrava, daca apare un infarct splinic (se blocheaza vasele de sange din splina). Se manifesta in partea stanga a abdomenului superior.

Ficatul

Bolile hepatice, cum sunt hepatita A, B si C, dar si cele de inima, precum insuficienta cardiaca pot fi cauza unor dureri de ficat. "Acestea sunt descrise de pacienti ca o apasare de intensitate mica sau medie. Apar in partea dreapta, sub coaste si pot dura cateva ore", explica dr. Doru Cristian Gavrila, internist la Policlinica nr. 2 din Braila. El spune ca acestea pot aparea si din cauza bolilor cardiace: ficatul nu mai dreneaza bine sangele care trebuie sa se verse in inima.

Comentarii

Postări populare