Apa la genunchi 2

Informatii generale "Apa la genunchi" este un termen general care este folosit pentru a descrie excesul de fluid care se acumuleaza in articulatiile genunchiului. Acest lichid poate sa se adune in urma unui traumatism, a unor leziuni ale ligamentelor sau poate fi cauza unei boli reumatismale. De asemenea, tipul de lichid acumulat depinde de factorul declansator.

Durerea si inflamatia produsa nu trebuie sa-ti limiteze mobilitatea. Prin urmare, un tratament adecvat si cateva reguli de ingirjire te pot ajuta sa te pui din nou pe picioare.

Semne si simptome Semnele si simptomele asociate cu apa la genunchi depind numai de cauza care a declansat acumularea lichidului in exces. Poti sa simti:

1. Durere: cu cat lichidul acumulat este mai mult, cu atat creste si intensitatea durerii;

2. Inflamare: un genunchi pare mai umflat decat celalalt, iar zona "pufoasa" din jurul articulatiilor pare a fi mai proeminenta la genuncgiul afectat;

3. Rigiditate: cand apa se acumuleaza in articulatiile genunchiului, capacitatea de miscare este limitata. Cu alte cuvinte, nu te poti apleca si nu-ti poti intinde perfect genunchiul;

4. Vanataie/julitura: daca apa la genunchi a aparut in urma unui traumatism se poate sa apara vanatai sau julituri care se intind in jurul genunchiului.

Cauzele Apa la genunchi din cauza unei lovituri

Trebuie sa retii ca genunchiul reprezinta cea mai complexa articulatie din organism. Functioneaza ca o balama, permitand genunchiului sa se indoaie si sa se intinda. Indiferent de partea genunchiului afectata, acest lucru poate sa determine acumularea in exces a fluidului din articulatii (sinovial). Cateva exemple de traumatisme care declanseaza retinerea apei in genunchi: fracturile, ruptura de menisc, ruptura ligamentelor.


Apa la genunchi din cauza unei afectiuni

Cea mai frecventa cauza a problemelor la genunchi este osteoartrita. Se caracterizeaza prin deteriorarea cartilajului care protejeaza si inveleste suprafetele articulare. Cateva afectiuni care determina acumularea apei la genunchi:

osteoartrita;
artrita reumatoida;
infectiile;
guta;
pseudoguta;
bursitele;
tumorile;
chisturile.

Cand sa mergi la doctor? Apa la genunchi cauzata de o anumita afectiune cu care te confrunti nu presupune neaparat o mobilitate limitata si o diminuare a calitatii vietii. Insa, iata cateva situatii in care trebuie sa te duci la un consult:

cand te lovesti la genunchi;
daca medicatia prescrisa sau masurile de ingrijire nu diminueaza durerea si inflamatia genunchiului;
cand un genunchi se inroseste si este mai cald la atingere, in comparatie cu celalalt genunchi.

Cum este diagnosticata? Doctorul va examina cu atentie genunchiul si va recomanda testele necesare pentru obtinerea unui diagnostic corect. Daca nu se poate depista cauza care a declansat depozitarea apei in genunchi, trebuie sa te ajute sa-ti amintesti o anume perioada care coincide cu aparitia afectiunii.

Testele de diagnostic includ:
1. raze X - pentru a verifica daca nu ai rupturi sau articulatii dislocate sau daca nu cumva suferi de artrita;

2. MRI - detecteaza posibilele deformatii la nivelul oaselor si articulatiilor, cum ar fi ruptura de ligamente, tendoane sau cartilaj;

3. artrocenteza (aspiratia de lichid articular) - prin care medicul cu ajutorul unui ac si o seringa sterile recolteaza lichid din articulatie pentru analiza de laborator. Aceste ajuta la depistarea culturilor de bacterii, o examinare a cristalelor precum cele de acid uric sau de pirofosfat de calciu;

4. test de sange - daca genunchiul este inflamat, inrosit si mai cald la atingere comparativ cu celalalt, medicul va fi ingrijorat de o posibila inflamatie cauzata de artrita reumatoida, infectii articulare. In afara de trimiterea mostrei cu fluid arterial pentru analiza de laborator, medicul poate sa-ti propuna si un test de sange pentru a verifica numarul globulelor albe, rata de sedimentare a eritrocitelor si nivelul proteinei C reactiva sau a acidului uric.
Complicatii Apa la genunchi poate sa iti afecteze mobilitatea daca nu iei masurile de rigoare si sa incepi un tratament corect. Daca articulatiile sunt afectate de o infectie se poate ajunge la deteriorarea lor sau la o extindere la oase, provocand inflamatia oaselor (osteomielita).
Optiuni de tratament In principiu, tratamentul pentru apa la genunchi vizeaza vindecarea afectiunii sau a leziunii declansatoare. Informatiile de mai jos sunt pur informative si nu inlocuiesc un consult specialist. Nu administra medicamentele dupa bunul tau plac, ci consulta-te cu medicul tau!

Osteoartrita. Aspirarea fluidului in exces poate atenua presiunea resimtita de acumularea lui. Dupa efectuarea aspiratiei, medicul poate sa faca o injectie cu corticosteroizi in articulatii pentru a trata inflamatia.

Guta si pseudoguta. In cazul acestor afectiuni, cristalele de acidul uric sau pirofosfatul de calciu se depoziteaza in articulatii si pot cauza inflamarea acestora si a zonelor de tesut moale din jur. Injectarea corticosteroizilor, medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene sau colchicina pot fi folosite pentru tratarea atacurilor severe de guta sau pseudoguta. Allopurinolul sau probenecidul trebuie administrate dupa ce atacul de guta este mai scazut in intensitate. Allopurinolul scade productia acidului uric si previne un nou atac de guta;

Infectiile. Medicul iti va prescrie antibiotice pentru tratarea infectiei respective. S-ar putea sa fie nevoie de aspiratii periodice ale fluidului articular sau de o interventie chirurgicala.

Interventia chirurgicala artroscopica. Cu ajutorul unui artroscop (un mic tub optic la care se ataseaza o camera si se introduce printr-un mic orificiu pentru a vizualiza locul afectat), chirurgul ortoped examineaza interiorul genunchiului pentru a depista eventualele leziuni. Exista si posibilitatea de a trata unele distrugeri ale articulatiilor cu ajutorul acestui dispozitiv.

Multe persoane care sufera de osteoartrita la nivelul genunchiului nu necesita o interventie chirurgicala. Insa, daca sustinerea corpului este insuportabila pentru genunchiul tau, medicul te va indruma spre o operatie de inlocuire a articulatiilor.

Prevenire Apa la genunchi este rezultatul unei boli cronice sau a unui traumatism. Pentru a preveni aceasta problema trebuie sa cauti ajutor specializat pentru a tine sub control boala care ar putea-o declansa. Prevenirea traumatismelor nu este posibila de cele mai multe ori, dar cine spune ca nu poti sa-ti iei niste masuri de precautie. Poti sa porti o banda elastica pentru a-ti proteja genunchiul daca practici sporturi mai solicitante.

1. Vizite regulate la medic;
2. Urmeaza cu rigurozitate sfaturile medicului;
3. Ai grija de genunchiul tau si menajeaza-l pe cat posibil: daca ai probleme cu greutatea si planuiesti sa incepi o activitate sportiva ia in considerare aerobicul. Insa, atentie mare este de preferat sa eviti aerobicul acvatic si inotul pentru ca solicita prea mult genunchii.

 Ghid de ingrijire acasa Cum sa te ingrijesti singur/a daca te confrunti cu aceasta problema?

1. Odihna este esentiala - evita activitatile care iti solicita genunchii atunci cand durerea si inflamatia sunt mai intense;

2. Gheata si suspendarea piciorului - terapia cu gheata controleaza durerea si inflamatia. Aplica gheata din 2 in 2 sau din 4 in 4 ore si lasa-le sa actioneze 15-20 de minute. Poti sa aplici pungile cu gheata, o punga de legume inghetate sau un prosop umed si tinut in prealabil in frigider. Cand aplici aceasta terapie este foarte util sa-ti tii piciorul ridicat, folosind mai multe perne suprapuse;

3. Medicamente pentru durere - antiinflamatoarele nesteroidiene si acetaminofenul diminueaza durerea si inflamatia. Daca nu actioneaza deloc, vorbeste cu medicul tau sa-ti recomande altceva;

4. Exercitii pentru tonifierea musculaturii - daca tendoanele sau muschii coapselor sunt uzate, trebuie sa faci exercitii pentru intarirea musculaturii.

5. Controleaza-ti greutatea corporala - kilogramele in minus vor diminua din greutatea pe care genunchii sunt nevoiti sa o suporte cand faci o activitate.

Comentarii

Postări populare